For information in English click here

ДАТА:

11 декември 2014

ПРОГРАМА

20:00
Танго концерт
"Соло бандонеон"
в изпълнение на
Матиас Гонсалес (Аржентина)

21:00
Гран милонга "Ден на тангото"
с музика слектирана от
DJ Loca - Гергана Боева

През цялата вечер:
Видео колаж
"Cada día el canta mejor" (Всеки ден той пее по-хубаво)
посветен на Карлос Гардел

МЯСТО

Бална зала
Радисън Блу Гранд Хотел
пл. "Народно събрание" 4, София

ДРЕС КОД:

Гостите на вечерта следва да са облечени официално/елегантно.

ЦЕНА

Входът за вечерта е 10 лв.

ОРГАНИЗАТОР И ПАРТНЬОРИ

Честването на Деня на тангото в София се организира от Тангерин с любезната подкрепа на Посолството на Република Аржентина.

ЗА МАТИАС ГОНСАЛЕС

Матиас Гонсалес е млад и изключително талантлив бандонеонист, композитор и диригент, който вече е оставил своята ярка следа на световната музикална танго сцена. Роден е и израства в Аржентина формирайки се като музикант при такива светила на бандоеона, като Даниел Бинели, Маркос Мадригал и Нестор Маркони. Впоследствие, творческите му търсения го отвеждат в Париж, където учи композиция и диригентство и работи с друго голямо име на бандонеона и аржентинското танго, Хуан Хосе Мосалини. Матиас активно участва в множество проекти с музиканти от Европа и Аржентина, като е бил солист на Симфоничния оркестър на Еквадор и на легендарните Секстето Майор. Освен в родната Аржентина е изнасял концерти в Италия, Франция, Испания, Холандия, САЩ, Швейцария, Бразилия, Турция и Панама. През настоящата година изнася два концерта и в София заедно с талантливите български музиканти от Quarto Quartet. За своята трета изява на Софийска сцена по случай Деня на тангото Матиас е подготвил специална солова програма от известни традиционни и съвременни танга в авторски аранжимент. Една виртуозна разходка из историята на танго музиката, която не бива да пропускате! 

ЗА ДЕНЯ НА ТАНГОТО

11 декември 1890 г. е рождената дата на една от най-емблематичните фигури в историята на тангото – певецът и композиторът Карлос Гардел, автор на редица известни танга, прочул тангото по света чрез своите изпълнения и участието си като звезда в няколко Холивудски продукции. На този ден през 1899 г. е родена и друга известна личност в света на аржентинското танго – цигуларят и композиторът Хулио Де Каро, един от големите иноватори в историята на тангото, въвел за първи път аранжимента при музикалните изпълнения и създал т.нар. Декарианска школа при музицирането, чиито последователи са преобладаващата част от съвремнните композитори и аранжори на аржентинско танго.

Отчитайки важността на тази дата за музикалната история на тангото, през 1977 г. 11 декември е обявен за Национален ден на тангото в Аржентина. С нарастването на интереса към аржентинското танго по света привържениците му в много страни започват да празнуват този ден и постепенно той придобива международна популярност.

Имайки предвид всичко това, основателите на Студио ТангерИН избраха именно този ден за да обявят създаването на своята организация през 2004 г. и оттогава се стремят да превърнат този ден в един истински празник на музиката, танца, поезията, изкуството, културата и духа на тангото. 

Заповядайте и тази година да празнуваме заедно Деня на танготo!